Business golfer

De laatste jaren leek het wel of iedere account manager, ondernemer of directeur van een bedrijf ging golfen omdat dit moest leiden tot meer business op de golfbaan. Vele businessclubs schoten als paddenstoelen uit de grond.

Sommige zakelijke golfers kregen bijna wekelijks uitnodigen om op een bedrijfsdag te gaan golfen of via een golfclinic kennis te maken met de golfsport. De laatste jaren gaan bedrijven anders om met het inzetten van Golf als relatiemanagement tool. Maar nog steeds liggen er goede kansen op de golfbaan.

business golf algemeen 01

Dus waarom is golf de business sport bij uitstek?

Golf wordt gespeeld door beslissers.

Het golfspel is een spel met een lange geschiedenis. Het spel heeft zich ontwikkelt van een spel dat alleen gespeeld werd door de aristocraten en grote industriëlen. Dit was mede door de hoge kosten die waren verbonden met het spelen van het spel.

In de loop van de jaren is het spel steeds populairder geworden en wordt golf door een grote groep mensen gespeeld, uit verschillende ‘lagen’ van de bevolking.

Ondanks de popularisering van het spel, zal golf toch niet snel een volkssport worden.

Dit heeft vooral te maken met de kosten van een lidmaatschap of een greenfee voor een dagje golf.

Door deze voorgeschiedenis wordt golf nog steeds gespeeld door een grote groep leidinggevende, directeuren en ondernemers.

Golfers hechten grote waarde aan sportiviteit en het naleven van de regels.

Door de geschiedenis van het spel zijn ‘sportmanship’ en de golfetiquette belangrijke waarden, waar veel beoefenaars veel waarde aan hechten. Hierdoor spelen de ‘traditionele’ golfers en de golfers die hieraan ook waarde hechten nog steeds volgens de normen en waarden die dit spel interessant maken.

Ik geef wel eens het voorbeeld van hoe de meeste golfers de regels toepassen; zou deze golfer een voetballer zijn, dan zou deze bij een overtreding van de regels naar de scheidsrechter gaat en melden: “ Scheids, je zou mij minimaal geel moeten geven of rood, omdat ik net bij de doorbraak van die aanvaller van de tegenstander heb voorkomen. Ik speelde daarbij per ongeluk niet de bal, maar hierdoor kon de tegenstander niet doorbreken.

Nu kunnen de voetballers onder ons hier niks bij voorstellen, maar dit fenomeen maakt golf voor een grote groep beoefenaars wel veel aantrekkelijker. Ik zelf vindt het ook een groote plus, dat ik dit spel vooral speel tegen mijzelf en dat ik, door de regels zelf toe te passen en mijzelf hierdoor ook strafslagen toe te kennen, een eerlijke score maak. Hierdoor zijn overwinningen op mijn tegenstanders ook veel meer waard, dan dat deze zijn verkregen door oneerlijke’ voordelen.

Je leert tijdens een ronde golf, meer over je relaties dan tijdens jaren zakelijke meetings.

Door met potentiële klanten, werknemers of afnemers te gaan golfen, leer je ze gedurende twee tot vier uur op een andere manier kennen, dan op kantoor. Je kunt te weten komen of het doorzetters zijn, of ze veel waarde hechten aan eerlijk spel. Ook leer je of ze goed kunnen omgaan met tegenslagen, die we allemaal op de baan gaan tegen komen.

Daarnaast kan je ook veel opmaken uit de manier waarop hij/zij zich opstelt ten opzichte van de andere flight genoten.

Kortom: je leert veel meer van een ronde golf dan vele formele zakelijke besprekingen.

golfers business 01

Golf is een buitensport.

Doordat golf buiten wordt gespeeld, is het een mooie gelegenheid om buiten het kantoor af te spreken. De gezonde buitenlucht is een welkome afwisseling voor iedereen die meestal op kantoor zit. Bij mooi weer levert dit ook een hele positieve sfeer op, waardoor de relatie mogelijk ook veel losser wordt. Is het echter minder mooi weer, dan zal het trotseren van dit weer ook een band creëren. Waarbij na afloop van de ronde onder het genot van een warm drankje ook makkelijker kan worden gesproken.

Je kunt golf spelen met iemand van verschillende spelniveau.

Mede door het handicap systeem, maar ook omdat je golf eigenlijk alleen tegen jezelf speelt is het mogelijk om samen met een veel betere of mindere speler te spelen. Naar mijn mening is het wel van belang dat je een redelijk minimaal spelniveau hebt , waardoor je het spel niet negatief beïnvloed. Alleen het halen van een handicap 54 pasje is mogelijk niet voldoende. Dus investeer ook in het verbeteren van het golfspel niveau, zodat je zeker niet diegene bent, waarmee de meeste golfers niet willen spelen.

Wilt u weten hoe u met uw bedrijf en uw producten golf kan inzetten als relatie beheer tool, neem dan contact met mij op.

Ook kunt u zich opgeven voor het online Business Golf programma: ‘Meer rendement door meer golfen’. Dit online programma zal in November worden gelanceerd en bestaat uit een 8 weken programma, waarbij u leert hoe u meer rendement kan halen uit zakelijk golfen en wat u moet weten of kunnen om op professionele wijze dit relatietool kunt inzetten en tegelijk genieten van het mooie golfspel.

Want wie zegt dat werk niet leuk mag zijn?

Als u uw naam op de onderstaande mailinglijst zet, dan houden wij u op de hoogte van de lanceerdatum van dit programma en kunnen wij u de nieuwste artikelen en video’s als eerste laten zien.

Dus hopelijk tot snel ziens op de golfbaan.


Nieuwsbrief Business Golfer

Laat hier je e-mail adres achter als je als eerste wil weten wat er nieuw is op het gebied van zakelijk golfen