Beter swingen

2

Gratis E-book Downloaden? 

Ik heb voor de beginnende en gevorderde golfer twee verschillende GRATIS E-books geschreven. 

Je kunt deze verkrijgen door op de onderstaande link te klikken.

Ja ik wil een Gratis E-book!

Als je wil weten hoe je een golfbal nog verder kunt slaan, dan is het verbeteren van je swing de juiste oplossing. Lees hier hoe een betere swing invloed heeft op de afstand die de bal vliegt.

 Eén van de uitdagingen voor elke golfer is om de bal verder te slaan. Vooral met de driver is het van belang dat we de bal over grotere afstanden kunnen laten vliegen. De belangrijkste onderdelen waarmee we rekening moeten houden zijn de volgende:

 

Raken van de sweetspot

In de perceptie van veel golfers, moeten we proberen de club zo snel mogelijk door de bal laten swingen. Hoe harder we swingen hoe verder de bal mogelijk gaat. Nog belangrijker dan de snelheid waarmee de club wordt gezwaaid, is of de bal wordt geraakt met het midden van de club.

Wordt het midden van de club (de sweetspot) geraakt, dan zal de energie die wordt opgewekt ook daadwerkelijk worden overgedragen op de bal. Hierdoor zal de bal met veel vaart in de juiste richting vertrekken.

Raak je de bal net iets uit het midden van de club, dan verlies je 7-10 procent van de snelheid. Raak je de bal verder uit het midden, dan kan je zelfs tot 15 procent van de afstand verliezen. Dit betekent dat een drive die 200 meter zou hebben gevlogen bij het raken van de sweetspot, uiteindelijk maar 170 meter zal vliegen.

Daarnaast zal het missen van de sweetspot er ook voor zorgen dat de bal niet op lijn vertrekt, maar afhankelijk van het raken van de teen of de hiel, respectievelijk rechts of links van het doel vertrekken.

 

Clubblad recht tegen de bal krijgen.

Als de bal in de sweetspot wordt geraakt, maar de club staat op het moment van raken 'open' ten opzichte van de doellijn, dan zal hierdoor ook energie worden verloren. Hierdoor zal de bal minder ver vliegen, maar ook van zijn koers afwijken.

Ook zal het 'open' staan van de club ervoor zorgen dat de bal rechts van het doel vertrekt en mogelijk ook verder naar rechts zal draaien. De 'slice' die hierdoor wordt veroorzaakt zal ook weer ten koste gaan van de afstand die de bal aflegd.

Het recht krijgen van het blad heeft veel te maken met de druk en de positie van de handen, maar ook met de timing van de swing.

 

Optimale versnelling van de club.

Natuurlijk heeft de snelheid waarmee de club tegen de bal wordt 'geslagen' invloed op de afstand die de bal kan afleggen. Toch heb ik er bewust voor gekozen om deze pas als derde te vermelden. Dit vooral om aan te geven dat harder swingen geen effect heeft op de afstand die je kunt overbruggen, zonder dat de vorige twee factoren juist zijn.

De versnelling van de club zal gedurende de gehele neerzwaai plaats vinden. Om ervoor te zorgen dat de bal goed wordt geraakt, zal deze versnelling geleidelijk moeten zijn en niet te abrupt. Hierdoor krijgt de club de kans om uit zichzelf de juiste positie op te zoeken en de bal op de juiste manier te raken.

 

Maak gebruik van de zweepslag tijdens de swing

Als we kijken naar het uitvoeren van een slag met een zweep, dan kunnen we zien dat de punt van de zweep erg snel beweegt. Deze snelheid ontstaat, omdat de zweep bestaat uit een flexibel geheel en alle onderdelen van de zweep in een rustig tempo worden versneld. Hierdoor wordt alle energie die in het begin wordt opgewekt versterkt totdat deze aan de punt wordt door gegeven. Dit leidt tot een punt van de zweep, die erg snel gaat.

In de swing kunnen we een vergelijkbaar effect bereiken, door alle onderdelen van het lichaam in de juiste volgorde te versnellen en de schouder, de armen, maar vooral ook de polsen, gedurende de neerzwaai ontspannen te houden. Zijn de polsen niet ontspannen, dan zal er veel snelheid worden verloren. Zijn de armen of de spieren rond de schouders ook niet ontspannen, dan zal ook hier veel snelheid verloren gaan.

Samenvattend:

Voor een verre afslag moet je voor een goede swing techniek hebben. De snelheid die je tijdens een goede swing kunt opwekken, moet dan overgebracht worden door de sweetspot van de club. Hierbij zal de stand van het clubblad zo moeten zijn, dat deze op het moment van raken, in de richting van het doel wijst.

Dus niet harder gaan swingen, maar werken aan een betere techniek en ontspanning van het lichaam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Jouw gegevens worden nooit doorverkocht, maar worden alleen gebruikt voor het sturen van aanbiedingen of nieuws