Beter swingen

2

Gratis E-book Downloaden? 

Ik heb voor de beginnende en gevorderde golfer twee verschillende GRATIS E-books geschreven. 

Je kunt deze verkrijgen door op de onderstaande link te klikken.

Ja ik wil een Gratis E-book!

Om te komen tot een betere golfswing, heb ik voor mijn lessen een plan opgesteld. Dit plan is een soort samenvatting van de belangrijkste punten die ik in een goede golfswing wil zien. Ook is dit plan een stappenplan, waarbij ik deze punten controleer bij mijn leerlingen. Lees dit artikel en controleer zelf of jouw golfswing aan al deze punten voldoet.

 

Het swingplan moet je van links onder naar rechts boven lezen (zie pijlen). Het groene gedeelte is de opzwaai en het blauwe gedeelte is de neerzwaai.

 

Achterzwaai.

Fundering:

Een goede fundering zorgt ervoor dat alle onderdelen die hierna komen kunnen functioneren. Is de fundering niet stevig, dan zal de swing aan kunnen voelen alsof je op ijs staat te swingen. Het is lastig om zonder stevige fundering een krachtige swing te maken.

De goede fundering bestaat uit: Een goede begin houding, de goede balpositie, de juiste afstand naar de bal en het goed oplijnen van de club en het lichaam voor het slaan van een rechte bal.

Foto 4 ks

 

Stabiliteit:

De benen moeten ervoor zorgen dat het lichaam stabiel blijft bij het zwaaien van de club en het raken van de bal. Dit kunnen de benen vooral als zij in het begin iets gebogen zijn en tijdens de swing actief meedoen bij het draaien van de romp en waar nodig ook weerstand opbouwen om meer snelheid te maken.

 

Draai:

De romp moet ver van de bal worden gedraaid om meer kracht op te wekken. Als de heupen (lees: het bekken) bijna niet gedraaid worden, dan komt er een groot verschil in de draai van het bovenlichaam vergeleken met het onderlichaam.

Dit zorgt dan weer voor een torsie, die meer kracht kan opwekken in de neerzwaai.

Deze draai wordt bij voorkeur zo gemaakt dat er bijna geen zijwaartse verplaatsing is van de romp. Hierdoor blijft de draai zo veel als mogelijk om dezelfde as draaien.

 

Armen zwaai.

Terwijl de romp wordt gedraaid, moeten de armen worden op gezwaaid. Draaien we de romp, zonder de armen op te zwaaien, dan is de zwaai veel te vlak. Tillen we de armen op, maar maken bijna geen schouderdraai, dan is de zwaai veel te steil.

Het is dus zaak om de draai en de armen zwaai zo op elkaar af te stemmen, dat de club in het juiste vlak wordt op gezwaaid.

Ook is het zaak, dat de armen zo zwaaien, dat de afstand van de handen ten opzichte van de romp groot blijft. Vooral de rechterarm heeft hier een grote invloed op.

Als deze veel buigt, komen de handen dichtbij het lichaam en wordt het dus lastiger om snelheid te creëren. Blijven de handen ver van de romp, dan wordt het makkelijker om meer snelheid aan de club mee te geven.

 

Polsactie.

Als de polsen ontspannen zijn, dan zullen deze in de top van de swing als vanzelf gaan knikken. Dit betekend dat de club in de top rond parallel zal stoppen, waarna de neerzwaai wordt ingezet.

Blijven de polsen ontspannen tijdens de hele swing, dan wordt er ook meer snelheid door gegeven aan de club.

Deze polsactie kan alleen maar worden bereikt, als de grip druk niet te hoog is.

Ook is een goede polsactie afhankelijk van het goed vast pakken van de club. Dus controleer deze nu ook weer, voordat je aan de swing begint.

 

Neerzwaai.

De neerzwaai zal al beginnen, voordat de achterzwaai helemaal rond is. Deze fase van overgang van opzwaai naar neerzwaai, noemen we ook wel de ‘transition’ en hier ontstaan heel veel problemen, die we later in de swing niet meer kunnen herstellen.

Om deze overgang goed te laten verlopen is het van belang dat alle onderdelen op het juiste moment worden gestart, hieronder kan je bekijken in welke volgorde dit dan verloopt.

 

Knieën / Voeten

Om de neerzwaai in te zetten en kracht te genereren, moeten we beginnen vanaf de grond. We zetten dan met de voeten en knieën de neerzwaai in. Dit zal bij voorkeur gebeuren door het strekken en buigen van de knieën en voeten. Dit doe nwe dan op zo een manier, dat de heupen draaien.

 

Heup actie

Door de actie van de knieën en voeten moet de heup naar het doel worden gedraaid. Het heeft weinig effect op de versnelling van de club als de heupen naar het doel schuiven, zonder te draaien. Aangezien de romp, de schouders en de club ook als een ronde cirkel om het lichaam worden gedraaid en gezwaaid,  moet de heup actie dit ook ondersteunen.

Vandaar dat de heupactie ook rond  moet gaan en hierbij draait de linker kant bij voorkeur naar achteren, waardoor de rechterkant naar voren kan worden gedraaid.

 

Rompdraai

De energie die door de heupactie wordt opgebouwd, zal worden versterkt door het draaien van de romp. Eerst zal de romp ‘mee varen’ o de versnelling van de heupen, maar daarna zal de rompdraai ook extra versnelling toevoegen. Zodra deze energie wordt overgedragen, zullen de heupen, knieën en voeten gaan vertragen.

 

Schouder actie

Na het versnellen van de romp zijn de schouders aan de beurt. Het grootste gedeelte van de versnelling van de armen naar voren, zal echter ontstaan door de rond vliegende kracht, die door de draaisnelheid aan de armen gaat trekken. Deze beweging kan worden ondersteund door het vergroten en het verkleinden van de hoek tussen de armen en de romp.

Op deze wijze worden de armen verder naar voren gezwaaid en zal de cirkel die de handen afleggen groter worden.

 

Armen.

Tijdens het laatste gedeelte van de neerzwaai, zullen de armen (vooral ook de rechterarm) zich nog meer strekken en de onderarmen zullen open en dicht draaien, zodat de club dichter naar de bal wordt gebracht.

 

Polsen.

Eindstand

Als laatste zullen de polsen alle energie die wordt opgewekt over brengen naar de club. Hierdoor wordt de club nog verder versneld en zal de club recht worden gezet op het moment van raken van de bal.

Indien er in deze neerzwaai een onderdeel is dat te vroeg vertrekt, dan zorgt dit ervoor dat de 

club minder versnelling krijgt en het clubhoofd mogelijk ook uit de baan wordt gezwaaid. Hierdoor 

zal de bal ook minder ver vliegen, maar ook lastig op de doellijn vertrekken.

Alle onderdelen hebben een belangrijke rol in de swing, dus zorg dat je stap voor stap alle onderdelen ook op de juiste manier onder de knie krijgt.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Jouw gegevens worden nooit doorverkocht, maar worden alleen gebruikt voor het sturen van aanbiedingen of nieuws