In deze serie van artikelen neem ik je mee in de mentale vaardigheden die de grote spelers zoals Tiger Woods, Bubba Watson en Joost Luiten gebruiken om op belangrijke momenten te presteren. Dit is deel 2 van deze reeks van artikelen over het mentale deel van het golfspel. Klik hier om eerst deel 1 te lezen.
De kampioenen op de grote wedstrijden, maar vaak ook nationaal of zelfs op de clubkampioenschappen hebben vaak dezelfde mentale vaardigheden. De vaardigheden die ze hiervoor bewust of onbewust hebben ontwikkeld zijn de volgende:
Het stellen van lange en korte termijn golf doelen.
Om te komen tot goed prestaties is het van belang dat we duidelijke doelen stellen. Door deze doelen te verbinden aan een tijdslimiet of planning, kunnen we komen tot een duidelijk plan van aanpak.
De lange termijn doelen kunnen droom doelen zijn. Bij het kiezen van deze droom doelen moet je niet te zuinig zijn en grote dromen durven op te schrijven en uit te spreken. Zo zou een grote droom kunnen zijn: "Spelen op de Europese Tour" of "Meedoen aan het WK of EK voor golfers" Deze dromen kunnen natuurlijk ook kleiner zijn, zoals "Clubkampioenschap winnen" of "Single handicapper" worden.
Om daadwerkelijk te komen tot deze doelen, moeten we ook tussentijdse doelen zetten. Afhankelijk van het niveau en de ambitie wordt zo bepaald wat je het komende jaar, kwartaal, maand of week aan wil bereiken. Nu is het bereiken van alle (tussen) doelen niet het allerbelangrijkste, het meest voorname is dat je steeds wat progressie maakt. Toch is het goed om doelen op te stellen en hier een tijdsplanning aan te hangen. Op deze manier kunnen we extra mogelijkheden vinden om deze doelen ook daadwerkelijk te bereiken.
Doelen die we stellen moeten natuurlijk wel realistisch zijn, maar het is vooraf vrij lastig om te bepalen wat realistisch is. We weten het pas zeker op het moment dat blijkt dat we het doel wel, of niet hebben bereikt.
Bewust van huidige golfniveau en specifiek plan van aanpak
Om te komen tot duidelijk doelen is het van belang om te weten wat het huidige golfniveau is. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke vaardigheden verbeterd moeten worden en kunnen we een plan van verbetering opstellen.
Het bepalen van het huidige golfniveau kunnen we eenvoudig bepalen aan de hand van de golfhandicap, dit geeft een heel globaal beeld van het huidige spelniveau. Om een specifieker plan te kunnen maken, willen we de verschillende onderdelen (zoals het putten, het chippen of de full swing) testen en vergelijken met de benodigde vaardigheden voor het behalen van de doelstelling. Daar waar de vaardigheden niet voldoende zijn, liggen de kansen voor verbetering.
Zo heb ik een leerlinge die bij mij kwam om binnen 1 jaar handicap 18 te spelen. Met nieuwjaar had zijn een weddenschap afgesloten om binnen het jaar op deze handicap te spelen. Het interessante was dat ze bij het begin nog niet eens handicap 54 had behaald. Dit was dan ook het eerste doel dat we hebben gesteld.
Na het bepalen of ze voldoende tijd kon investeren in het trainen zijn we aan de slag gegaan. Door de goede trainingsarbeid die ze heeft verricht en de vele qualifying rondes die ze aan het eind van het seizoen heeft gespeeld hebben we het doel daadwerkelijk kunnen bereiken. Binnen 1 jaar speelde ze precies handicap 18!
Nu zijn we 5 jaar verder en is de handicap van deze dame op 4.1 uitgekomen en zijn we nog steeds aan het werk met nieuwe doelen per seizoen. Mede door het duidelijk benoemen van de doelen per periode wordt er soms nog iets harder getraind of vaker gespeeld, zodat de doelen alsnog worden bereikt. Ook is het zeer duidelijk wat er dan moet worden bereikt.
Op basis van deze doelen maken ik elk jaar een plan van aanpak om te bepalen wat er moet worden verbeterd.
Effectieve vaardigheden in het omgaan met conflicten, moeilijke tegenstanders en andere personen.
Als je onderweg bent om je doelen te bereiken, dan kom je ook vaak mensen die je tegen werken in het verder ontwikkelen van je vaardigheden. Ze kunnen je vertellen dat je je doelen toch nooit zult behalen en je op deze wijze 'beschermen' voor teleurstellingen. Ook zouden dit mede spelers kunnen zijn, die hun best doen om je tijdens de wedstrijd uit je spel te halen. De beste spelers zijn in staat om tijdens de wedstrijden waarbij ze moeten presteren zich af te sluiten voor deze negatieve invloeden en toch het maximale uit het spel te halen.
Daarnaast moet je als speler ook in staat zijn om tijdens de wedstrijd lastige toeschouwers of referee's te pareren. Op het moment dat het jou beurt is om een slag te slaan, dan mogen de gebeurtenissen die niet direct met het te spelen schot te maken hebben je huidige slag niet beïnvloeden.
Dus stel 'realistische' doelen op korte en lange termijn en maak daarna een plan voor het behalen van deze doelen. Laat je onderweg niet beïnvloeden door mensen die niet bijdrage aan het bereiken van je doelen. Het is verstandig om een golfcoach te zoeken die ook de vaardigheden heeft om je op dit gebied te begeleiden en helpt om je zelfvertrouwen te laten groeien.
Wordt vervolgd.
Er zijn nog meer mentale vaardigheden waardoor de kampioen zich onderscheidt. Deze zullen in de volgende delen worden behandeld.
Als je nog vragen hebt over deze of andere mentale onderdelen, stuur dan een bericht via de facebook pagina of via het e-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..