beter golfen

2

Gratis E-book Downloaden? 

Ik heb voor de beginnende en gevorderde golfer twee verschillende GRATIS E-books geschreven. 

Je kunt deze verkrijgen door op de onderstaande link te klikken.

Ja ik wil een Gratis E-book!

Balpositie

 

 

 

 

 

 

 

 

In dit artikel vindt je 5 Golftips voor het verbeteren van je golf swing. Door het volgen van deze adviezen zal je de bal constanter raken.

Veel leerlingen willen ervoor zorgen dat hun swing constanter wordt. Het is natuurlijk ook niet fijn dat we de ene keer de bal heel mooi door de lucht zien vliegen en de andere keer de bal over de grond, of ver uit koers zien gaan. Om te komen tot een betere en constantere swing, heb ik hier vijf belangrijks tips:

 

Golfswing Tip 1.    Een goede fundering zorgt voor een geweldige basis.

 

Het goed raken van de golfbal is best lastig. De marges waarbinnen je een goede bal kunt slaan, is redelijk klein. Dus maakt dit het herhalen van de slag al helmaal niet makkelijk. Omdat fouten die we in de basis maken alleen maar vergroot worden op het moment van raken, is het van groot belang dat de basis perfect is.

Balpositie

Kloppen alle onderdelen, dan hoeft er tijdens de swing ook niets te worden gecompenseerd.

De fundering bestaat uit een goede grip, een goede houding en een goede balpositie. Bij het oefenen van de swing zal je al deze onderdelen moeten controleren.

Doe je dit consequent, dan zullen de slagen beter worden. Het resultaat is dan ook veel constanter en de ballen zullen ook minder afwijken.

 

Golfswing Tip 2.    Ontspanning is de basis voor een goede swing.

 

Om snelheid in de swing te maken, is het van groot belang dat de armen en polsen losjes zijn en als vanzelf de energie die door de draai van het lichaam wordt opgewekt, door geeft aan de club. Vaak houden we de club te stevig vast, waardoor de armen en polsen in het geheel niet ontspannen kunnen zijn.

Meestal komt dit ook omdat we denken dat het nodig is om veel kracht te leveren om de bal ver te slaan. Zijn de armen ontspannen, dan werken deze meer als een zweep en niet als een plank. Hierdoor zal de snelheid ook vele malen toenemen. 

Ook moeten we ervoor zorgen dat de schouderspieren ook ontspannen zijn. Spannen we tijdens de neerzwaai de schouders aan, dan trekken we hierdoor de armen dichter naar het lichaam toe en is het goed mogelijk dat we de bal op de kop raken. 

In de golfwereld bestaat het misverstand, dat het noodzakelijk is om de armen tijdens de swing te strekken. Nu is het wel handig dat de armen lang zijn, maar het strekken van de armen leidt vaak tot het overstrekken en hiermee het spannen van d earmspieren en mogelijk ook de schouderspieren. Dit kan dan weer leiden tot het vergroten van de spanning en hiermee verlies van snelheid en het slecht raken van de bal.

Dus ontspannen is een erg belangrijke factor in een goede swing.

 

Golfswing Tip 3.    Een goede schouder draai, zorgt voor meer energie en snelheid van de club.

 

Elke sportbeweging waarbij een bal wordt geslagen, of een voorwerp ver wordt weg gegooid is gebaseerd op het draaien van de romp. Deze rompdraai creëert snelheid en de lange ontspannen armen kunnen dan versnelling geven. Dus ook in de golfswing is dit een belangrijke beweging. Het draaien van de romp leidt tot het verplaatsen van de schouders en vandaar dat we vaak zeggen dat we in de achterzwaai de schouders achter de bal draaien. Eigenlijk zou je moeten zeggen dat we de romp zover draaien dat de schouder achter de bal komt.

Schouder draai

Hoe groter de draai van de romp hoe meer snelheid het lichaam kan maken en des te meer snelheid we kunnen overbrengen op de club.

Om een goede schouder draai te maken is het van belang dat de wervelkolom vrij recht blijft. Staan we teveel gebogen, dan kunnen we veel minder goed draaien. Dus de wervel kolom moet in een 'neutrale stand' staan. Daarnaast is het ook van belang dat de wervel kolom makkelijk beweegt. Deze beweging wordt vaak beperkt door de lenigheid van de spieren en de flexibiliteit van de pezen. Ben je lenig in dit gedeelte, dan kan je een grote draai maken. Ben je stijver in dit gedeelte, dan zal de beweging beperkt zijn.

Ook zal een draai van de romp en hiermee het vlak waarop de schouders draaien, bepalen of je makkelijk de club in het juiste vlak terug kunt zwaaien. Een veel gemaakte fout is het optillen van de linkerschouder, waardoor het zwaaivlak waarop de club wordt gezwaaid afvlakt. Wil je vanuit deze positie de club weer terug zwaaien, dan moet deze schouder eerst naar beneden worden gebracht. Deze beweging zal vaak leiden tot het minder constant raken van de bal en ook leiden tot verlies van energie en snelheid.

 

Golfswing Tip 4.    Energie komt vanaf de grond

 

Om de romp te draaien en hiermee de energie door te geven naar de armen, moet de energie opgewekt worden door af te zetten van de grond. Dit afzetten doe je door de heupen te draaien en de benen/knieën te strekken. Begin je de neerzwaai met de beweging van de benen, dan kan je energie vanaf de grond door geven. Begin je de neerzwaai vanuit de romp of vanuit de armen, dan verlies je veel energie en kan je de club minder goed versnellen. Ook zal door deze beweging de club anders terug worden gezwaaid en hiermee het zwaaivlak veranderd. 

 

Dit andere zwaaivlak leidt dan tot een andere stand van de club en dit zorgt ervoor dat de club niet altijd in dezelfde richting wijst en de bal dus ook niet altijd in dezelfde richting zal vertrekken.

Start je de neerzwaai vanuit het draaien van de heupen en het afzetten van de benen, dan komt de club meestal 'beter' terug en zal de bal ook constanter vertrekken.

Golfswing Tip 5.    Eindstand vertelt het verhaal.

 

Als je op tv kijkt naar de pro's dan zie je ze vaak heel lang in hun eindstand staan. Dit is natuurlijk ook omdat zij willen zien waar hun bal naartoe vliegt, maar dit is ook het gevolg van een goede swing. Een goede swing zorgt ervoor dat je in balans op de voorste voet kunt blijven staan en waarbij de romp ver door gedraaid is.

Eindstand

Kijken we naar minder goede spelers, dan is het voor hun vaak lastig om in deze eindstand te blijven staan. Vaak vallen ze terug op hun achterste been. Meestal komt dit doordat de armen en/of de romp eerder bewegen dan de benen en heupen. Ook zien we bij mindere golfers soms dat de romp niet ver wordt doorgedraaid. De armen zwaaien dan mogelijk wel door, terwijl de schouders stoppen met draaien. Vaak staat dan het rechterbeen meer opzij, dan naar het doel gedraaid.

Kortom: Controleer je eindstand en je kan veel leren over je swing.